Geplaatst op
In Nederland is het wettelijk bepaald dat iedereen die deelneemt aan het (gemotoriseerd) verkeer, in het bezit dient te zijn van een rijbewijs. Voor elk type voertuig is weer een ander rijbewijs van toepassing. Dit is tamelijk vanzelfsprekend aangezien het besturen van bijvoorbeeld een bromfiets natuurlijk anders is dan het besturen van een vrachtwagen. Ook gelden er voor sommige voertuigen weer andere regels. De theorie en praktijk kun je leren bij een autorijschool.
In deze blog benoemen we de meest voorkomende rijbewijzen die je in Nederland hebt, en welk voertuig je hiermee mag besturen.
Rijbewijs AM
Het AM-rijbewijs is voor jonge verkeerdeelnemers. Vanaf 16 jarige leeftijd mogen personen met dit rijbewijs een bromfiets, snorfiets of vierwielige brommobiel besturen.
Rijbewijs A
Met rijbewijs A mag je een motor besturen. Er zijn lichte motoren en zware motoren. Voor de zwaardere motoren moet je een aanvullend examen afleggen. Als je twee jaar in het bezit bent van het rijbewijs voor lichte motoren, krijg je automatisch ook het rijbewijs voor zware motoren.
Rijbewijs B
Met rijbewijs B mag je een motorvoertuig op drie of vier wielen besturen. Enige restricties hieraan zijn dat je niet meer dan negen personen mag vervoeren, het voertuig niet meer dan 3.500 kg mag wegen en een eventuele aanhanger incl. lading niet zwaarder is dan 750 kg. Wil je een zwaardere aanhanger met lading trekken, dan dien je in het bezit te zijn van een BE rijbewijs.
Rijbewijs D
Met het D rijbewijs mag je meer dan 8 mensen vervoeren met eventueel een aanhangwagen. Wil je meer mensen vervoeren? Tot 16 personen dien je in het bezit te zijn van een D1 rijbewijs. De aanhanger mag geen massa hebben die groter is dan 750 kg. Voor een aanhangwagen met een grotere massa dien je in het bezit te zijn van een DE rijbewijs. Voor het besturen van een vrachtwagen of een ander groot en zwaar voertuig, dan moet je het rijbewijs D1E in bezit hebben.