Het is inmiddels een oude bekende in het straatbeeld en veel mensen hebben er al eens op rondgereden: natuurlijk hebben we het over de scooter. Toch is de geschiedenis van dit vervoersmiddel niet erg bekend, daarom gaan we in deze blog daar kort op in en leggen we uit waarom de scooter, vooral de elektrische scooter, een ideaal vervoersmiddel in de grote stad is.

Een relatief korte geschiedenis

Scooters stonden vroeger bekend als kindervoertuig, dit was voor het jaar 1920. Om op een moderne scooter te mogen rijden heb je in Nederland een rijbewijs nodig. Er bestaan scooters met een verbrandings- of inductiemotor. De scooter komt in vele vormen, zo bestaan er scooters voor mensen met een lichamelijke beperking, die anders in een rolstoel hadden gezeten. Er bestaan diverse modellen en een daarvan is toch wel de beroemdste: de Vespa. Dit merk werd wereldberoemd en is nog steeds geliefd om zijn stijlvolle, Italiaanse looks. Tegenwoordig is de elektrische scooter populair, omdat deze grote voordelen heeft, zoals:

  • De elektrische scooter is zuinig. 70 cent per 100 km
  • Je kunt rustig rijden, want hij maakt geen lawaai. De inductiemotor is vrijwel geruisloos
  • Een elektrische scooter is snel, de acceleratiesnelheid hoog
  • Je stoot minder CO2 uit met een scooter met een inductiemotor
  • De onderhoudskosten van een elektrische scooter zijn lager, namelijk zo’n 30%

Ban op fossiele brandstofscooter

De minst schone scooters mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer verkocht worden, maar je mag er nog wel mee in de grote stad rijden. E-scooters zijn een goed alternatief voor deze vervuilende brandstofscooters. Ze zijn tweemaal zo duur als een benzinescooter, maar door het goedkope ‘tanken’, verdien je je geld terug. In de grote stad is de E-scooter een ideaal vervoersmiddel en een zegen voor de luchtkwaliteit. Het is niet voor niets dat grote steden als Amsterdam of Berlijn inzetten op elektrische vervoersmiddelen, want het is hard nodig. Vooral de diesel is een vloek in de grote stad. Gelukkig zijn er elektrische alternatieven.

Wendbaar

Een E-scooter is een fijn vervoersmiddel om een stad te ontdekken. Iedereen kent het beeld van een trip door Rome op een Vespa en dat is niet alleen een modern sprookje, want in een drukke stad is het praktisch om je op een scooter voort te bewegen. Je komt in straatjes waar je met de auto niet zo snel zult komen. Dat maakt de scooter het favoriete vervoersmiddel van toeristen. De auto is ideaal voor de lange afstand, de scooter is juist erg fijn voor in de stad.