Geplaatst op
Je hebt het vast eens gezien: een Rus die een road rage of een bizar ongeluk filmt en het op het internet plaatst. Een dashcam is een handig hulpmiddel om verkeersituaties te filmen en jezelf of anderen te helpen in het geval van een ongeluk. De laatste jaren heeft de dashcam een vlucht gemaakt. Hoe werkt zo’n dashcam en zou jij er ook één aan moeten schaffen? We leggen je een aantal vragen uit.
Wat is een dashcamera?
Het is een videocamera die op het dashboard of de voorruit van een auto wordt gemonteerd. De camera wordt gevoed door het 12V-systeem van de auto en registreert continu het zicht op de weg en het verkeer door de voorruit.
Waar past hij het best?
Plaats de dashcamera in het midden van uw voorruit, achter de achteruitkijkspiegel. Zorg ervoor dat hij jouw zicht naar voren niet belemmert.
Hoe slaat hij beelden op?
Normaal gesproken neemt een dashcam continu videobeelden op, meestal op een SD-kaart. Wanneer het geheugen wordt gevuld, overschrijft de camera automatisch de oudste bestanden. Men noemt dit ook wel loop recording. Je zou het dus moeten kunnen instellen en het dan laten staan tot je het nodig hebt.
Wat zijn de voordelen van een dashcam?
Een dashcamera levert bewijs van wat er daadwerkelijk is gebeurd na een ongeluk en wie er misschien bij betrokken is geweest. Na een aanrijding of incident op de weg willen andere automobilisten soms niet toegeven aan hun fouten, terwijl een oneerlijke automobilist minder snel een claim zal indienen in de wetenschap dat er videobewijs beschikbaar is.
Kan ik mijn beelden van een gevaarlijk verkeersongeval met de politie delen?
Steeds meer politiediensten accepteren inzendingen van dashcams die gevaarlijk rijgedrag laten zien. Denk bijvoorbeeld aan mensen die geen gordel dragen, door rood rijden of een doorgetrokken streep negeren.