Geplaatst op
Het zal iedereen met een rijbewijs een keer overkomen, een verkeersongeluk. Hoewel de meeste verkeersongelukken niet gepaard gaan met grote consequenties waarvoor je bijvoorbeeld een letselschadeadvocaat hoeft in te schakelen, is het wel belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen nadat je bij een ongeluk betrokken bent geraakt. Volg voor jouw veiligheid en die van je passagiers de volgende stappen.
Stap 0: Blijf kalm!
Het allerbelangrijkste is dat je te allen tijde kalm blijft. Ook als het erop lijkt dat de situatie ernstiger is dan waar je je op had voorbereid. Het is van belang dat je niet gaat handelen uit emotie en dat je bij zinnen bent om oplossingsgericht te kunnen handelen.
Stap 1: Is er niemand gewond geraakt?
Controleer altijd of iedereen in orde is. Dit is de belangrijke eerste stap die je moet nemen. Hoewel het in de meeste gevallen met iedereen goed zal gaan, kun je de vraag beter een keer te veel, dan een keer te weinig stellen.
Stap 2: Wie zijn er betrokken bij het ongeluk?
Nadat je er zeker van bent dat iedereen in orde is, kun je de situatie in kaart gaan brengen. Is er sprake van een andere betrokkene bij het ongeluk of is het een zogenaamd eenzijdig ongeval? In het laatste geval is er niemand anders dan jijzelf betrokken bij het ongeluk. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld autoschade na het raken van een paaltje bij het uitparkeren.
Stap 3: Wat is de schade?
Bekijk de auto en het geraakte object nauwkeurig. Maak ook voldoende foto’s met je mobiele telefoon. Zo kun je er zeker van zijn dat je weet hoe de situatie was, ook wanneer ene paar dagen later je geheugen je in de steek laat. Bekijk de lakschade, deuken en, indien van toepassing, het opgelopen letsel.
Stap 4: Vul samen het schadeformulier in
Als het goed is heb je een kopie van het schadeformulier te allen tijde in je auto liggen. Als je die niet hebt, kun je deze vaak alsnog digitaal invullen op je telefoon. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk na het ongeluk wordt ingevuld.