Niet iedereen heeft het geluk om een hybride of elektrische auto te rijden. Ten eerste is het duur en ten tweede heeft niet iedereen de mogelijkheid om op stroom te rijden. Gelukkig hoef je niet over te stappen op een hybride om milieuvriendelijk te rijden. Lees hier een aantal tips om je auto milieuvriendelijker te maken.

Pomp je banden goed op

Wanneer heb je de bandenspanning voor het laatst gecontroleerd? Slecht opgepompte banden rollen minder goed dan goed opgepompte banden, zodat je motor harder moet werken om ze in beweging te krijgen. Dat betekent dat je auto meer brandstof verbruikt. Het behouden van de juiste bandenspanning is een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om je brandstofverbruik te verminderen. De juiste spanning verschilt tussen banden en auto’s, maar de aanbevolen spanning staat meestal op een sticker in het bestuurdersportier of in de gebruikershandleiding. Gebruik bij een benzinestation een luchtcompressor om de banden te controleren en te vullen. Schroef de ventieldop los en kijk vervolgens naar de meter om te weten wanneer je moet stoppen. Goed gevulde banden gaan ook langer mee, dus als je ze bijgevuld verminder je het aantal banden dat bij het vuilnis terecht komt zodat je ook nog eens geld bespaard. Het is aan te raden om minstens één keer per maand je banden te controleren.

Extra gewicht verwijderen

Hoe meer je auto weegt, hoe meer brandstof hij verbruikt. Verwijder overtollig gewicht van je auto. Dat betekent natuurlijk niet dat je de achterbank of stereo moet weghalen, maar zware rondslingerende spullen in je auto kun je beter thuislaten. Bewaar alleen de noodzakelijke spullen in je auto. De brandstofbesparing kan in eerste instantie niet direct zichtbaar zijn, maar over duizenden kilometers kan het helpen een verschil te maken.

Op de juiste manier tanken

De manier waarop je tankt maakt daadwerkelijk een verschil. Als je een beetje extra pompt nadat de pomp is gestopt, neemt de kans toe dat er schadelijke dampen uit je tank ontsnappen. Moderne auto’s hebben een emissiehouder die is ontworpen om te voorkomen dat brandstofdampen in de atmosfeer terecht komen. Als de tank te vol zit, wordt de vloeibare brandstof in de tank gedrukt waardoor deze minder effectief wordt. Extreem vol tanken kan de tank compleet nutteloos maken. Uit een overvolle tank kan ook brandstof morsen, die verdampt in de atmosfeer. Vul je tank dus nooit te vol en zorg er altijd voor dat je tankdop stevig vastzit om de uitstoot van dampen verder te beperken.

Airconditioning vermijden

Op het hoogtepunt van de zomer is het moeilijk om de airconditioning te weerstaan, maar het gebruik is niet goed voor het milieu. Ooit gemerkt dat de motor begint te sputteren wanneer de airco wordt ingeschakeld? De airco belast het elektrische systeem van je auto, hetgeen leidt tot een hoger brandstofverbruik. Hoewel het doel nobel is, heb je een behoorlijk wilskracht nodig om de airco nooit te gebruiken. Als je de warmte niet kunt weerstaan, zorg er dan op zijn minst voor dat de systeemdruk en de koelvloeistoffen in orde zijn. Een airconditioning die niet wordt onderhouden werkt niet zo efficiënt als een airconditioning die wel wordt onderhouden.

Een alternatief is om de ramen naar beneden te rollen om lucht binnen te laten. Terwijl er discussie is over de vraag of dit de aerodynamische weerstand zodanig verhoogt dat het minder efficiënt wordt, is het een andere manier om koel te blijven in het warme weer. Houd bij snelwegsnelheden je ramen wel gesloten zodat de auto minder luchtweerstand heeft.

Controleer het uitlaatsysteem

Het uitlaatsysteem, de roetfilter en de katalysator, reinigt en minimaliseert de uitlaatgassen die de uitlaat verlaten. Het is een complex systeem en als een van de onderdelen het niet goed doet, zullen de broeikasgassen die je auto produceert zich vermenigvuldigen. Gelukkig geeft je auto een melding op het dashboard als het iets aan de hand is met je uitlaatsysteem. In dat geval moet je het uitlaatsysteem direct laten inspecteren.

Auto’s zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan de normen voor het milieueffect en het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om dit te handhaven.