Het kopen van een tweedehandsauto via Marktplaats of het aanschaffen van een schadeauto is iets waarmee je veel geld mee kunt besparen, maar waar ook veel mee wordt gefraudeerd. Ik vertel je graag een aantal belangrijke punten over dit soort auto’s en waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands of schadeauto, zodat je geen finale miskoop doet. 

Wat is een tweedehandsauto? 

Een tweedehandsauto is voor vrijwel iedereen bekend. Een tweedehandsauto is een auto die ooit al is van iemand anders is geweest en daarna weer wordt verkocht. De verkoop verloopt via bijvoorbeeld tweedehandswebsite, zoals Marktplaats of via een garage of autozaak, die de tweedehandsauto heeft opgekocht.

Wat is een schadeauto? 

Een schadeauto is een auto die in het verleden grote autoschade (lees: total loss) heeft gehad, waardoor hij destijds niet meer op de openbare weg kon en mocht rijden. Na de reparatie mag een schadeauto opnieuw worden verkocht. Toch behoudt een schadeauto – ook al is hij gerepareerd – te allen tijde de titel schadeauto. 

Tip 1: Kijk altijd naar de kilometerstand

De kilometerstand is een belangrijk gegeven. Je kunt precies zien hoeveel de auto is gebruikt. Auto’s met weinig kilometers op de teller worden gezien als auto’s van betere kwaliteit dan auto’s met al veel kilometers op de teller. Vaak zijn tweedehands of schadeauto’s met een lage kilometerstand dan ook iets duurder dan die met een hoge. Maar LET OP! Er wordt veel gefraudeerd met de kilometerstand, waarbij men illegaal de kilometerstand terugdraaien. Gelukkig kun je er zelf achter komen of de kilometerstand bij de specifieke auto de juiste is. Op internet is er een tool te vinden die de kilometerstand achterhaald. Als je auto naar de garage gaat is de garage namelijk verplicht om de kilometerstand door te geven aan Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze instanties hebben elk kentekennummer met bijbehorende kilometerstand in hun database. De kilometerstand kan iets afwijken, dan de werkelijkheid omdat de kilometerstand van het moment dat deze in de garage was is ingediend. Maar je ziet in een opslag of de kilometerstand van jouw potentiële tweedehands of schadeauto de juiste is. 

Tip 2: Doe altijd een schade check met het kenteken

Je hebt geen technische kennis nodig om te zien of een auto wel of geen schadeauto is. Je kunt op basis van het kenteken online informatie ophalen over de auto. Zo zie je meteen of iemand die een ‘normale’ tweedehandsauto aanbiedt, niet toevallig een schadeauto aanbiedt.